Jaa sähköpostilla
Kaikki tarvittavat kentät eivät täyttyneet
lähetä sähköposti

Automatisoituja virtauksenhallinnan komponentteja panimoprosesseihin

Modernia automaatiotekniikkaa Weihenstephan-pilottipanimolle – yhteistyö ATN GmbH:n kanssa

Hyödynnä tulevaisuutta viitoittavaa automaatiotekniikkaa:

  • Hyvä prosessivarmuus: Hyväksi todettujen ja kestävien komponenttien ansiosta prosessin kulku sujuu aina luotettavasti ja toistettavasti.
  • Täydellisesti yhteen sovitettu: Toisiinsa sovitetut komponentit takaavat, että panimoprosessi etenee luotettavasti.
  • Säästynyt aika: Prosessivaiheiden automaatio säästää pilottipanimon aikaa merkittävästi, jolloin aikaa jää muille toimille.
  • Helppo käyttöönotto: Kaikkien osapuolien hyvän yhteistyön ansiosta sujui ratkaisun käyttöönotto ongelmitta.

Panimo- ja elintarvikelaadun Forschungszentrum Weihenstephan -pilottipanimo modernisoitiin. Automaattisen virtausmittarin, prosessisäätöventtiilien, magneettiventtiilien, pneumaattisten käyttölaitteiden ja ”älykkäiden” venttiilijärjestelmien ansiosta asetuksia ei tarvitse tehdä käsin. Tämä ei ainoastaan säästä aikaa vaan tekee täällä kehitetyistä tai testatuista resepteistä aina toteutettavia. Ohjauksen toteutus on niin yksinkertainen, että panimomestari voi laatia, käyttää ja muuttaa sitä tietokoneellaan Excel-taulukon välilehdellä.

Siellä, missä olut keksitään päivittäin uudelleen

Panimo- ja elintarvikelaadun Forschungszentrum Weinstephanin pilottipanimo mahdollistaa kaiken tyyppisten testiliuosten avulla eri oluiden, fermentoitujen mallasjuomien ja sekoitettujen juomien valmistamisen. Testiliuoksia valmistetaan valmiiksi juomiksi niin tutkimuksen puitteissa kuin tilauksestakin mäskäys-, käymis- ja fermentointimenettelystä aina soveltuvien hiivojen, mikro-organismien, kypsytysmenettelyn ja suodatettavuuden tarkistamiseen.

Parempaa laatua modernilla prosessiohjauksella

Pilottipanimo tuottaa 50 l:aa hiivattavaa vierrettä, ja uuden fermentointisäiliön tilavuus on 60 l. Muutoin minipanimon keittohuone ja kirkastusmenettely eivät eroa suuresta laitoksesta. ”Tähän saakka monet asiat on säädetty käsin”, toteaa Forschungszentrum Weihenstephan. Tämä koski mäskäyksen, huuhtelun ja kirkastusvierteen vedensyötössä olevia säätöventtiilejä, vierreastian tyhjennyksen pumppua ja hienontimen korkeuden säätämistä. ”Jopa skaalaus puuttui ja hienontimen moottori kävi aina samalla nopeudella”, muistellaan tutkimuskeskuksessa.

Tulevien tutkimusten perusasetelman parantamiseksi päättivät tutkimuskeskuksen vastuussa olevat henkilöt modernisoida laitoksen automaation. Tärkeänä pidettiin, että järjestelmään voidaan päästä milloin tahansa käsiksi myös modernisoinnin jälkeen.

Pieni panimo otti sopivaksi kumppaniksi mukaan ATN GmbH:n, joka on kehittänyt multibrauplusin® myötä erityisesti pienille ja keskisuurille panimoille sopivan automaatioratkaisun. Kaikki toiminnot mallassiilosta fermentointikellariin voitiin automatisoida Siemensin Simatic S7:n ja graafisen visualisoinnin avulla. Panimomestarille jäi vielä pelivaraakin, sillä prosessiohjauksen viestintätavaksi valittiin tietoisesti Excel. Ohjelmointi rajoittuu vakiotekstiluettelon täyttämiseen, jota prosessiohjaus sitten tulkitsee. Prosessiohjaus suorittaa itse ohjeiden sisältämät valvonnat, laskelmat ja säätötoiminnot.

Säätöventtiilistä virtausmittariin

Pelkkä prosessiohjaus ei vielä mahdollista automaatiota vaan siihen tarvitaan mm. automaattisia säätöventtiilejä, virtausmittaria ja pneumaattisia käyttölaitteita olemassa olevien manuaalisten venttiilien automatisoimiseksi.

Bürkertin säätösuljinasiantuntija toimitti ja asensi tarvittavan säätösuljinjärjestelmän laitteiston, toteutti kaapeloinnin ja letkutuksen ja auttoi käyttöönotossa. Käytettyjen säätösuljinkomponenttien valikoima ulottuu höyrylle tarkoitetuista prosessinsäätöventtiileistä mäski- ja vierreastian lämmittämistä varten tai vierteen jäähdyttimen lämmönsäädöstä eri virtausmittareiden läpi aina ohjauskaappiin asennettuun venttiilijärjestelmään, joka ohjaa kaikkia prosessiin asennettuja venttiilejä.

Siiviläammeen hienontimen korkeudensäätö tapahtuu nyt myös automaattisesti magneettiventtiilillä. Olemassa olevat läppäventtiilit ohitettiin ja varustettiin pneumaattisilla käyttölaitteilla. Lisäksi on panimovesisäiliö, jossa vettä voidaan sekoittaa tarkasti modulaarisella sekoitusyksiköllä.

Ohjauskaapin venttiilijärjestelmä – tilaa säästävä ja hygieeninen

Venttiilijärjestelmä ohjaa koko pneumatiikkaa. Se on asennettu tilaa säästävästi ruostumattomasta teräksestä valmistetun AirLINE Quick -pohjalevyn kanssa ruostumattomasta teräksestä valmistettuun hygieeniseen ohjauskaappiin. ”Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaappi sopii hyvin pieneen pilottipanimoomme. Lisäksi kaikissa venttiileissä on P-lukitus, eli ne voidaan tarvittaessa vaihtaa käytön aikana ilman seisonta-aikoja”, pohtii Forschungszentrum Weihenstephan.

Moderni automaatiotekniikka mahdollistaa jäljittämisen

Moderniin automaatiotekniikkaan investointi on ollut hyvä ratkaisu pilottipanimolle. Ratkaisu mahdollistaa yksinkertaisen hyvän toistettavuuden ja jäljittämisen ohjaukseen integroidulla tiedonkeruulla. Tuotantokohtaiset tiedot voidaan muiden mittausarvojen tapaan näyttää graafisesti. Hyvän yhteistyön ansiosta käyttöönotto oli nopeaa ja mutkatonta. ”Myös perehdytysaika oli lyhyt, sillä kaikki vastuulliset tulivat nopeasti toimeen Excel-taulukon kanssa” kertoo tutkimuskeskus lopuksi.

 

Tyyppi 8652

AirLINE – prosessiautomaatioon optimoitu venttiilijärjestelmä

Tyyppi 8652
  • Venttiilien turvallisuuteen liittyvä sulkeminen on mahdollista
  • Helppo diagnoosi LC-näytön avulla
  • Luotettavia prosesseja paineilmaohjatuilla toiminnoilla
  • Optimoitu asennettavaksi ohjauskaapin lattialle
  • ATEX/IECEx vyöhykkeen 2 mukaiset räjähdysturvalliset mallit

 

Tyyppi 8098

FLOWave SAW-virtausmittari

Tyyppi 8098
  • Mittaputkessa ei ole mitään osia
  • Täyttää hygieniavaatimukset, CIP-/SIP-yhteensopiva
  • Ihanteellinen nesteille, joiden johtokyky on alhainen tai sitä ei ole lainkaan
  • Digitaalinen viestintä, parametrointi Communicatorin, näytön ja Wi-Fi:n avulla
  • Pienikokoinen ja kevyt, energiankulutukseltaan vähäinen

 

Voit lukea lisää panimoprosessin mittauksesta, ohjauksesta ja säätämisestä täältä:

Kantavierteen ja lauhteen tehokas ja aikaa säästävä mittausKantavierteen ja lauhteen tehokas ja aikaa säästävä mittaus

Tunnistettava oluen maku on yksi olutmerkin tärkeimmistä ominaisuuksista. Jotta laatu pysyisi erästä toiseen samana, valvotaan kantavierteen pitoisuutta panoprosessin aikana tarkasti. Jotta voisit työskennellä tehokkaasti on sinun lisäksi tiedettävä, paljonko energiaa panoprosessisi tosiasiallisesti tarvitsee. Saat vihjeen tästä lauhteesta, jota syntyy kuumennettaessa vierrettä höyryllä keittoastioissa. Lue, kuinka voit mitata lauhdetta ja kantavierrettä, tehostaa panoprosessia ja säästää aikaa ja energiaa vain yhdellä laitteella!